instagram

Päheät non-profitit: Iso Numero

Kiinnostuin Isosta Numerosta sen poikkeuksellisen jakelutavan ja hyvien tarkoitusperien takia. Isoa Numeroa myydään kadulla ja myyjä kuittaa myyntihinnasta puolet. Voisi sanoa, että Iso Numero tavoittelee itsensä tekemistä tarpeettomaksi: myyjät ovat vähävaraisia ja lehden tarkoitus on parantaa heidän asemaansa.

Skarppi päätoimittaja Hannele Huhtala avaa keskustelun kertomalla lehteä koskevista tuoreista uudistuksista. "Iso Numero ilmestyy ensi vuonna 10 kertaa ja mahdollistamme myös sen tilaamisen. Haluamme olla yhteiskunnallinen vaikuttaja ja muutumme ammattimaisemmaksi yritykseksi. Tuotot käytetään kuitenkin edelleen lehden kehittämiseen ja myyjien tukemiseen, emme jaa osinkoja." 

Kysyn lehden tekemisen haasteista. "Olemme toisaalta olleet hyvin onnekkaita ja meillä on erinomaisia yhteistyökumppaneita: Vailla vakinaista asuntoa ry ja Helsingin diakonissalaitoksen Hirundo-päiväkeskus. Tietysti lehden tekemiseen liittyy myös haasteita. Työntekijöitä on vain kaksi ja hekin osa-aikaisina ja tarvitsemme jatkuvasti lisää myyjiä. Resurssit ovat niukat. Kesällä 2017 oli myös kriisitilanne, kun tuli tietoon, että myyjinä esiintyneet henkilöt ovat myyneet huumeita (HS 10.7.2017). Tästä eteenpäin lehden virallisille myyjille ovat tulleet pakollisiksi koulutus, liivit sekä myyjäkortti."

Mietin ääneen, miten säilytetään optimismi nykymaailmassa — Iso Numero käsittelee karujakin aiheita. "Se onkin hyvä kysymys. Myyjille on iso asia, että ihmiset uskaltavat ylipäätään kohdata heidät. Hymy ja huomioiminen ovat heille tärkeitä. Myyjät myös usein lähettävät ansaitsemansa rahat perheilleen ja sillä on tietenkin iso merkitys. Toimituksessa saamme paljon rohkaisua mm. kansainvälisen katulehtien verkostosta (INSP) johon liityimme vuonna 2016."

Myyjien "näkymättömyys" mietityttää. Kadulla kulkiessa feissareiden ja kaupustelijoiden sivuuttaminen on vaistomaista. Miten myyjät voisivat myydä paremmin olematta kuitenkaan tungettelevia? "En tiedä. Ehkä vaikkapa pukeutumisella voisi yrittää vaikuttaa asiaan mutta kysymys ei ole helppo. Kielitaito varmasti auttaisi myös mutta sitä emme tietenkään edellytä myyjiltämme. Asiaa halutaan kuitenkin edesauttaa ja joukkorahoituksella saatavilla varoilla halutaan monien muiden asioiden muassa mahdollistaa myös suomen perussanaston opiskelu."

Kysyn myös, voivatko freelancerit tarjota juttujaan Isoon Numeroon. Vastaus on varovainen kyllä, sillä juttupaikkoja ei ole loputtomasti.

Iso Numero kampanjoi paraikaa Mesenaatti.me:ssä. Rahoituksella saadaan lisää laatujournalismia ja tuetaan vähävaraisia — suosittelen lämpimästi.