Mitä maksaa verkkosivut?
12.9.2017
Mitä maksaa auto? Kysymys on tietenkin sellaisenaan täysin hyödytön. Faija myi Saabinrämänsä muinoin sadalla markalla ja Aston Martin Valkyrie maksaa 3 miljoonaa taalaa.
Jos kuitenkin jätetään saivartelu sikseen, voi asiaa avata esimerkkien kautta. Otetaan ensimmäiseksi tarkasteluun Pelit.fi. Sivusto tehtiin alusta loppuun räätälöitynä, valmiita palikoita ei juurikaan ollut käytettävissä navigaation lisäksi. Etusivun nostojen logiikkaa rakennettiin pitkään, kuten myös erilaisia työkaluja toimitukselle. Mukaan tuotiin myös Nörttikirppis, jonka pohja oli koodattu aikaisemmin toiseen projektiin. Sivupohjia ei ollut montaa eikä hankaluuksia juuri ollut mutta räätälöinti vie aina aikaa. Lopulta laskutimme projektista 4200€ + ALV, mikä oli työtunteihin nähden liian vähän. Niin käy toisinaan ja siitä voimme syyttää vain itseämme.
Esimerkkinä hintahaarukan pohjalta on Wefixit.fi. Kun kyseessä oli aloitteleva yritys minimibudjetilla, tempaisimme kasaan yhden sivun saitin ja teimme nopean kuvauskeikan asiakkaalle. Aikaa ei mennyt kymmentäkään tuntia, hintalappu 500€ + ALV (sis. kaverialennuksen).
Toisesta ääripäästä ovat viisinumeroiset projektit mutta näistä emme voi puhua nimillä. Yhteistä on pitkä suunnitteluvaihe ja verrattain monimutkainen tekninen toteutus.
Verkkosivut ovat harvoin täysin valmiit ja usein toteutamme muutostöitä julkaisun jälkeen, mikä hämärtää projektin hintaa entisestään. Pyrimme aina kehittämään sivut niin, että niiden puukotus jälkikäteen on mahdollisimman helppoa — myös ulkopuoliselle koodarille. Tämä lisää työn määrää projektin aikana mutta vähentää moninkertaisesti päänsärkyjä tulevaisuudessa.
Lisäksi pitäisi aina ymmärtää myös laajempi kokonaisuus. Verkkosivut on yksi kanava muiden joukossa ja onnistuminen edellyttää asiakkaan viestin sisäistämistä. Vasta silloin on mahdollista suunnitella sivusto ja sisältö, joka puhuttelee käyttäjää.