instagram

Case Study: HBP

Aloitetaan pienellä historiikilla. Herttoniemi Block Party on järjestetty nyt kolmena peräkkäisenä vuonna ja oli jo ensimmäisellä kerralla suuri menestys — yleisömääräksi arvioitiin tuolloin 10000 ja HBP pokkasi Helsingin kirjasto- ja kulttuurilautakunnan myöntämän Helsingin kulttuuriteko 2016 -kunniamaininnan. Olemme olleet alusta asti mukana tekemässä idän kivointa meininkiä vapaaehtoispohjalta.

Sitoutuminen ja ihmiset

Ensimmäisenä vuonna emme ehkä vielä tajunneet, kuinka kiva projekti oli kyseessä. Teimme kyllä hyvässä yhteistyössä logon, oheistuotteet ja verkkosivut mutta emme osallistuneet oman osaamisemme ulkopuoliseen tekemiseen sataprosenttisesti. Toisena vuonna kun annoimme HBP:lle enemmän, saimme ainakin tuplasti takaisin. Tutustuimme muihin tekijöihin paremmin ja tapahtumasta tuli omamme. Suunnittelimme visuaalisen ilmeen lisäksi markkinointia yhdessä muun viestintätiimin kanssa ja festaripäivänä jalkauduimme tärkeään myyntityöhön (merkittävä osa tapahtuman budjetista tulee tukituotteiden myynnistä). Siitä asti HBP on ollut yksi antoisimmista projekteistamme; kolmantena vuonna olimme isossa roolissa tekemässä tähän asti monipuolisinta ja onnistuneinta tapahtumaa.

Herttoniemi Block Partyn ytimessä ovat tietenkin hyvät ihmiset — HBP:n tekijät ovat alojensa kovia ammattilaisia ja ihastuttavia tyyppejä. On ollut ilo tehdä yhdessä hienoa tapahtumaa!

Planetoidin panos

Visuaalinen ilme on työmme näkyvin osa. Suunnittelimme ensimmäisenä vuonna logon ja muun visuaalisen ilmeen sillä ajatuksella, että sitä voidaan joka vuosi hieman päivittää hävittämättä identiteettiä kokonaan. Jokainen festari on tuonut mukanaan uudet värit ja kolmantena vuonna päivitimme myös logon huolitellummaksi. Katukuvassa Herttoniemi Block Party on tunnistettava paikallinen brändi.

Ilmeen ympärille olemme suunnitelleet ja toteuttaneet julisteita, flyereita, rannekkeita, kangaskasseja, tarroja, somekuvituksia sekä tietenkin verkkosivut.

Markkinoinnissa ja viestinnässä olemme oppineet muulta ryhmältä paljon vuosien varrella ja vastuumme kasvaa vuosittain. Tulevaisuuteen kaavailemme entistäkin aktivoivampaa kampanjaa, tarkempaa analytiikkaa ja enemmän datapohjaista markkinointia.

Myös myyntityö festaripäivänä on ollut yllättävän mieluisaa. Kahtena edellisenä vuonna olemme myyneet oheistuotteita festivaalialueella melkein koko päivän ja kävijät ovat kiitelleet tapahtumaa niin sanallisesti kuin kukkarollaankin.

Vapaaehtoistyö markkinointitoimistona

Festarivieraiden kiitokset, ryhmähenki ja huikea tapahtuma lämmittävät tietenkin sydäntä mutta eivät Planetoidin kassaa. Miksi siis uhrata tällaisia määriä toimiston resursseja ilmaiseksi? Vastaus liittyy tiiviisti näkemykseemme yrittäjyydestä: se ei oleellisesti eroa muusta ihmisten välisestä yhteistyöstä. Se ei myöskään ole nollasummapeliä. Kun ryhmä ihmisiä alkaa tekemään itseään isompaa hyvää asiaa, syntyy tilaisuuksia, onnistumisia, kohtaamisia ja yleensä myös seuraavia isompia asioita. Maailma on yhden festarin verran riemukkaampi paikka ja se mahdollistaa yrittäjyyttä.

Tulos

On vaikea eritellä, mikä osa Herttoniemi Block Partyn menestyksestä olisi yksiselitteisesti meidän ansiotamme mutta tapahtuma on kasvanut ja monipuolistunut vuosi vuodelta ja tiedusteluja seuraavista festareista alkaa tippumaan jo heti edellisen päätyttyä. Koko HBP-tiimi on tehnyt valtavan määrän töitä joka vuosi ja se näkyy kävijämäärissä, sosiaalisessa mediassa ja sitoutuneissa vapaaehtoisissa.